ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ В ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“
 
През изминалата седмица Европа тържествено отбеляза деня на езиковото многообразие. На 26 септември в цяла Европа се отбелязва международния ден на езиците, като съвместна инициатива и организация на Европейската комисия и Съвета на Европа.

Събитието датира от 2001 година, когато се е състояла Европейската година на езиците и тогава денят е обявен за официален ден на езиковото многообразие и се чества ежегодно.

На този ден по традиция ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ отбелязва Европейския ден на езиците със състезание, организирано от учениците от XI клас.
Тази година езиковото изпитание се проведе във формата на културологична викторина, състояща се три състезания, всяко от които да покаже знанията на учениците за Европа и европейските езици.

В първия кръг изискването към състезателите беше да напишат официалните езици на страните от ЕС, а вторият се проведе в две категории. Учениците от VIII и IX клас трябваше да свържат изречения с езиците, на които са написани, а за по-големите състезатели от X и XII клас задачата беше да разпознаят детски приказки, написани на английски, испански и немски език.

Във финалния кръг най-добрите отбори отговаряха на поредица от въпроси, свързани със същността и функциите на Европейския съюз. След финала резултатите показаха, че на първото място се класира XII“Б“ клас, а за техен подгласник се нареди отборът на VIII“Б“ клас.

Организаторите се бяха подсигурили с щедри и предимно сладки награди, като признание за перфектната работа, свързана с провеждането на този изпълнен с положителни емоции ден. Голямата награда за победителя беше шоколадова торта. Беше помислено и за зрителите, които се отличиха с чуждоезикова компетентност.
 
Стойо Тетевенски-XI“А“