В края на септември 2012 година Академията на Централноевропейските училища (АCES) организира петдневен семинар в град Лашко, Словения за участниците в тазгодишния проект, посветен на медийната грамотност. Основната цел на тази встъпителна среща бе да запознае участниците с темата на проекта и да ги подготви за настоящата им работа. Екипът на ЧПГЧО „Челопеч” бе представен от Димитринка Арнаудова, учител по История и цивилизация и ръководител на проекта и Мария Текерлекова от 11 клас, представител на участващите ученици.

На 24-и септември ученици и учители от всички държави, членове на ACES, бяха посрещнати в град Лашко и още същата вечер имаха възможността да се съберат в семинарната зала на луксозния хотел „ Wellness Park Lasko”, където бяха запознати с предстоящите дейности по програмата и направиха своя „първи контакт” с участниците от всички страни.
 


Вторият ден започна с официално откриване на проекта. Официалните представители на „Erste Foundation” и „Вчели Дом” впечатлиха всички с встъпителните се речи, с които поздравиха всички участници (общо 44 проекта и 156 училища от 16 европейски държави) и им пожелаха успешно развитие по зададените им проекти.

Екипът на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ” работи по проекта „ Close Up: Our Voices- Our World” ( “В близък план: Нашите гласове-Нашият свят”) заедно с екипа от Gimnazija Ptuj, Словения. На тази първа официална среща участниците имаха възможност да опознаят партнъорите си, чрез интересни игри: писане на картичка до твоя нов „ ACES приятел, „ разходка в парка”, четене на вестник и още много поучителни и забавни игри.

Следващите етапи от семинара също бяха свързани с интерактивни игри, които помогнаха на учениците да се запознаят по –добре със същинската задача и мисия на “ACES”. Всяка игра беше така измислена, че да може да въздейства на отделния ученик и да го накара да се замисли и да осъзнае целта на проекта и разбира се да му даде знания и умения за нейното успешно изпълнение. Също така всеки един имаше възможност да посети по два различни семинара, като аз си избрах „ Online Civic Participation-PoliPedia” и „ B e an actor against violence”. В първия семинар направихме регистрация в сайта „ PoliPedia” и сега можем да го ползваме онлайн, когато пожелаем с учебна и занимателна цел. В другия семинар научих важни неща от живота: как да приемам различните хора около мен, как да изразявам себе си, без да се притеснявам от мнението на останалите, как да работя в екип и да помагам на хората до мен и как да различавам истината от лъжата в медийния свят.

Всички занятия и организирани игри бяха на високо ниво и бяха полезни за нас. Това е един нов, модерен и интересен начин за предаване на важна информация. След всички дейности, които запълваха изцяло времето ни от 11:00 до 17:00 часа идваше време и за забавната част от програмата на ACES. Участниците посетихме стаята за развлечение и отдих. Там имаше тенис на маса, видео игри и изработка на възглавници.

Последният семинар беше посветен на работа по проекта между училищата-партнъори и последни приготовления по проекта и настоящите задачи и дейности. Денят завърши с грандиозно парти.

На церемонията по закриването официалните гости, организаторите и екипът на хотела отправиха поздравления и благодарности към всички участници и им пожелаха успех в начинанията си. След официалната част партнъорите си взеха довиждане и се разделиха с положителни емоции и много желание за работа, защото им предстоеше среща със съучениците и колегите, на които трябва да предадат наученото и да ги спечелят за каузата на своите проекти.

Мария Текерлекова-XI”A” клас