Камелия Савова е преподавател по биология и химия на английски език. Тя взе участие в проекта на ЧПГЧО „Челопеч“ –„Европейски измерения в преподаването в класната стая“, който е по програма Еразъм+ на Европейския съюз. ЧПГЧО е сред 16-те одобрени училища от цялата страна, който получават финансиране за проект. Ключов момент от целите на проекта заема квалификацията на учителите, преподаващи предмет на чужд език, в чужбина.

Как разбрахте за квалификационния курс?

-Като част от проекта по програмата Еразъм + ,който спечелихме, трябваше да подберем подходящи квалификационни курсове в чужбина. За конкретния курс ’’CLIL Practical ideas for the classroom’’, предлаган от International Project Center, гр. Екзитър, Великобритания разбрах от мои колеги, които горещо ми го препоръчаха.
Реших да им се доверя и след обстоен преглед на програмата се записах на този курс.
 Как протече?

-Курсът е насочен към преподаватели по предмет на чужд език и набляга на практическата подготовка.Протече в рамките на 11 дни, като освен учебните занятия имахме и туристически мероприятия, които допринесоха за обогатяване на знанията ни за историята, културата, традициите и бита на англичаните. По време на учебните часове разгледахме различни методики за преподаване на чужд език като адаптиране на езика, изграждане на стратегии за преподаване според нивото и възможностите на учениците, работа в екип и др. Всичко това беше подкрепено с много упражнения и интерактивни игри.

Практика ли са подобни курсове във Великобритания?

-Английският език е интернационален език и като такъв Великобритания предлага изключително голям избор от курсове за преподаватели на английски език. Въпрос на личен избор е вида и мястото на курса.

С какво Ви беше най-полезен?

-Всички аспекти от курсът ми бяха полезни- общуването и обмяната на опит с моите колеги, прилагането на различни методи в обучението, практическите упражнения и най-вече идеите, които можем да реализираме в учебния процес.

Какво Ви впечатли най-много в процеса на обучение?

-Впечатли ме организацията на обучителния център, изключителния професионализъм на преподавателката, както и вниманието което обръщаше на всеки един от нас. Впечатли ме енергичността и желанието за работа, както и доброто отношение към нас.

Какво е мнението Ви за преподавателите във Великобритания?

-От наблюденията, които имам мога да кажа, че преподавателите са изключителни професионалисти и са отдадени на работата си.
 Какво от наученото ще приложите в работата си със своите ученици?

-За мен е важно наученото от курса да не остане само на теория, но и да се реализира на практика.Смятам да подбера и адаптирам към нашата образователна система възможно най-много и различни упражнения. Допаднаха ми техниките за работа в групи, разделянето и поднасянето на материала на малки части, игрите за „затопляне“ и сплотяване на екипа и др.

Каква е следващата стъпка от проекта?

-Следващата стъпка е реализация на наученото, изготвяне на презентация и разпространение на наученото.

Какви места и забележителности посетихте по време на престоя си?

-По време на престоя си в Екзитър имах възможността да го разгледам и да науча повече за историята му, да посетя катедралата и градините Northernhay заедно със крепосните стени на замъка. Освен това имахме организирана богата екскурзионна програма- до Национален парк Дартмур-известен с гранитните си скали и дивите понита,обитаващи хълмовете.Посетихме още Бат, известен с минералните извори и римските бани, Дартингтън и Дартмут, разположен на южното крайбрежие. Самостоятелно посетих Солсбъри и разположения в близост Стоунхендж. В Солсбъри се намира катедралата с най-висока кула и е известна с това, че съхранява Магна карта.

Споделете впечатлението си от кухнята? Любимо ястие?

-За съжаление домакинята, в която бях настанена работеше и беше заложила на така наречената „бърза кухня“ и нямам особени впечатления от традиционната кухня. С колегите ми посетихме типичен английски пъб и опитахме известните Fish and chips. Също така престоя ми съвпадаше с католическия Великден и имахме възможността да опитаме традиционните за Великден Hot cross buns.

Имаше ли нещо, което Ви липсваше в Англия?

-Предвид съвременните комуникации и възможността да общувам с близките си, мога да кажа не, нищо не ми липсваше. В допълнение домакинята ми беше много мила и се стараеше нищо да не ми липсва.

Какви хора срещнахте в Англия?

-Срещнах хора от всякакви националности. В курса участваха две българки, две германки, една испанка и една французойка, като със всички ми беше интересно да общувам. Разбира се най-ползотворно ми беше общуването с англичаните.
 Различни ли са от нас – българите?

-Англичаните са различни с това, че гледат по-позитивно на живота, по-добронамерени и толерантни са към чужденците.Те са известни със своята любезност, която успях да изпитам.
 Бихте ли живяла в Англия?

-Ако имам възможността да избирам, не бих живяла в Англия. Обичам да пътувам и да посещавам нови места, но предпочитам да се завръщам в родината си.

Довършете изречението: „Този курс беше полезен, защото...“

-Защото беше едно предизвикателство и ме направи по-уверена и ме мотивира да продължа да преподавам с още по-голямо желание за работа!