На 30.09.2015 год, ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ отбеляза деня на европейските езици, като с това за пореден път доказа, как дни като този са само повод за училища като нашето да демонстрират как обучението може да се превърне в кауза, в мисия, на която, вярваме и сме посветили всичките си усилия, а именно– правото на всеки един от нас да се почувства свободен…, свободен да избере начина, по който да стане част от света. Светът на другите, който до скоро наричахме чужд и от който утре всеки би могъл да носи частица в себе си! А това е нещо, което постигаме и с което несъмнено си струва да се гордеем, особено на дни като този: 26 септември – Европейски ден на езиците!
 


Учениците от XI клас бяха организирали кратка програма по повод Европейския ден на езиците, с която успяха да изненадат приятно всички онези, които с възторг и приповдигнато настроение очакваха да станат част от тазгодишното тържество.
 


Представители на различни класове и випуски с радост се решиха за пореден път да изпитат езиковите си познания, макар и по един по-нестандартен начин, вземайки участие в игрите, които организаторите бяха подготвили. Участниците, които поеха отговорността да приковат вниманието на публиката, трябваше да се справят с различни предизвикателства: да разпознават различни думи, артикулацията на които виждат, но не чуват. Това беше задача за нашите осмокласници. Деветокласниците се справиха великолепно с разпознаването на изречения на различни европейски езици. Десетокласниците пък, се сблъскаха с предизвикателството да съставят изречения на изучавани в училището езици: английски, немски и френски език, като за целта държаха пред себе си определен набор от думи. Изненадани и донякъде притеснени от възложената им задача, дванадесетокласниците трябваше да прочетат текстове на езици, които не изучават и те се справиха изненадващо добре за „некомпетентността“ си.

С това завърши и тържеството, което за поредна година посрещна усмивките и нескритата радост на всички онези, които споделиха щастието да превърнат един обикновен учебен ден в повод за гордост с онова, което постигаме, вярвайки, че заедно реализираме цели, които ни обединяват, дават ни смисъл да продължаваме да сбъдваме мечтите си, заедно, още по-силни и по-целеустремени!
 
Мария Искрова 12“Б“ клас