И тази година ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“, като дългогодишен член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, си извоюва възможността да участва в Националното състезание по английски език. По регламент състезанието се организира в два последователни кръга, като първият, вътрешноучилищният, има за цел да подбере учениците с най-добра езикова подготовка от всички класове, като те същевременно с това, да си извоюват и правото да представляват училището в националния кръг, който тази година се състоя на 19 март в гр. Благоевград.
 


И година възпитаниците на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ участваха в състезанието с огромно желание и страхотен ентусиазъм, като във вътрешния кръг премериха сили и езикова компетентност почти 70 ученици, разпределени в групи, отговарящи на определено ниво на владеене на езика, съгласно Европейската езикова рамка. Най-малките (VIII клас) се състезаваха на ниво А2, а в най-високо ниво за това състезание C1 борбата за участие в националния кръг се оказа най-оспорваните, защото там воюваха ученици от 11 и 12 клас.

След едноседмично нетърпеливо очакване училищната комисия оповести резултатите, като до националния кръг достигнаха: двете осмокласнички Кристина и Габриела, Божидар Топчийски от 9 клас, който за втора поредна година показа завидни познания по английски език, Николета Димитрова и Ния Ганчева от 10 клас, които се отличиха с най-висок резултат сред участниците на ниво B2, Рени Вълчева от 11клас и Мария Искрова от 12, които пък се доказаха сред учениците, защитавайки най-високото ниво-C1.

След като резултатите бяха налице, съдбата на победителите бе ясна - те трябваше да извоюват призови места и на националния кръг в десетото юбилейно състезание на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, домакини на което тази година бяха две училища в Благоевград.

На 19 март победителите по нива от училищните кръгове любезно бяха приветствани в училището домакин, ЕГ “Акад. Людмил Стоянов“, което прие състезателите от гимназиалния етап. Това състезание придобива все по-голямо значение и вече е неизменен фактор при определянето на степента на усвояване на английски език сред учениците в България. В десетгодишната си история то се превърна в най-мащабното по рода си, след като в него тази година се включиха 7000 ученици на първи кръг и почти 700 ученици на национален кръг. С всяка изминала година се подобряваха и условията за провеждането му, като тази година, въпреки безпрецедентно големия брой участници, домакините успяха да смаят както учениците и учителите, така и родителите и другите гости от цялата страна със страхотна подготовка и стройна организация.
 


Възпитаниците на нашата гимназия, придружени от един от преподавателите по английски език, г-жа Илонка Лозанова, представиха достойно своето училище и за пореден път ще се борят за призовите места, демонстрирайки безупречна подготовка и хъс за покоряване на нови върхове! Защото всеки един от нас вярва в успеха, сякаш той несъмнено съпътства всички усилия, които ежедневно полагаме в училище. А това наистина е така! И резултатите са повече от красноречиви...

Мария Искрова-XIIБ клас