На 4 и 5 юни 2016 год. Надежда Христева, Николета Иванова, Ния Каменова, Нина Велева, Неделко Калоянов, Александър Нисторов, Миглена Димитрова, Ева Панкова, Димитър Ганчев и г-ца Евгения Георгиева - членовете на клуб "Творческо писане" в ЧПГЧО "ЧЕЛОПЕЧ" имахме възможност да участваме в тренинг-обучение, организирано от Модерната академия на изкуствата, "Синдикат", в гр. Пловдив.

Целта на това мероприятието бе да развие нашето творческо мислене и да ни постави в условия на творческа среда, различна от познатата ни в училище.
 


Тренинг-обучението се осъществи в неформална обстановка, като програмата ни включваше няколко отборни игри. Тези игри бяха едновременно забавни и продуктивни. Именно чрез тях, играейки, научихме много нови интересни неща и методи за творческо мислене и писане.

Различните игри бяха предвидени да упражнят различно умение, но всички те бяха свързани с креативност. Преди започването на игрите, участниците изтеглиха листчета с животно, според което трябваше да се разделят в три отбора. След това, всеки отбор трябваше да напише три правила на отбора си и едно наказание, да си измисли име и да си избере по една плюшена играчка за талисман. Това бележи началото на същинската част от обучението.

Всеки от отборите имаше за задача да напише история на плюшената си играчка, а след това и гатанка, т. нар. фантазен бином. В следващата игра всеки участник се научи как се прави мозъчна атака – т. нар. “Brain storming”. Поредното предизвикателство беше да се напишат лимерици по „Граматика на фантазията“ на Джани Родари. Последната задача беше всеки от участниците да нарисува на тениска нещо за себе си. Накрая всички бяхме удостоени със специално изработени сертификати, които гарантират успешното ни участие в това изключително творческо изживяване.

Посещението ни в Пловдив е етап от дейността на нашия клуб и ни дава надежда, че ще имаме още възможности за развитие и изява.

Надежда Христева и Неделко Калоянов