Националната асоциация на българските европейски клубове (NABEC) е не просто мрежа от европейските клубове на територията на България, но също така организация, която дава възможност на деца и ученици от всички краища на България да се съберат на едно място, предвождани от обща идея. Асоциацията съществува вече от 17 години и организира безброй национални срещи, събирайки различни хора, мнения и въпроси, свързани с Европа и Европейския съюз.

На 2 и 3 ноември бе проведена Национална среща на българските европейски клубове в град Правец на тема „Уроците на 10-годишното пълноправно членство в Европейския съюз”, в което ученичките Надежда Лукова, Ивана Петрова и Цветина Георгиева от 10 клас, под ръководството на госпожа Димитринка Арнаудова, взеха участие като представители на клуба към ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”. Срещата беше разделена на две части, които идеално се допълваха, а именно- информативни презентации и забавни игри.

Всяка една презентация бе показана по различен и интересен за присъстващите в залата начин, както и подготвена от специалните гости на срещата. Първо бяхме топло посрещнати от доктор Красимира Василева, председател на NABEC. Тя изказа своето нескрито вълнение и неописуема радост, че може да види толкова млади лица, заинтересовани от дейността на NABEC и Европейския съюз. След което, даде думата на доктор Ингрид Шикова, която прикова вниманието върху своята презентация „60 години обединена Европа, България като член вече 10 години и бъдещето на ЕС”, която бе изпълнена не само с точни факти, но и интересни карикатури, показващи по един по- различен и забавен начин Европа, нейните членки, миграцията, развитието и гражданите. Тя беше допълнена от презентацията на доцент доктор Светослав Малинов, член на Европейския Парламент, който говори за „Европейският съюз през последните години”, обхващайки темата за Брекзит, България от 1 януари в рамките на шестмесечно председателство на Европейския съюз и отговори искрено на въпросите на публиката. Денят завърши с игри, които ни помогнаха да опознаем своите връстници, а след вечерята имаше кратка програма, изпълнена с песни, викторини, музика, игри и танци, в които се включихме с голямо удоволствие и осъзнахме, че въпреки различните населени места, от които идваме, ние имаме много общи интереси, възгледи и мнения.

На следващия ден имахме удоволствието да се запознаем с господин Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската Комисия в България, както и с господин Никола Миладинов, прес-аташе на Представителството на Европейската Комисия в България, които представиха своите гледни точки по въпросите за „Годините от развитието на ЕС, в които България се включи” и „Динамиката на развитието на ЕС през погледа на журналиста”. След своите презентации, те се отдадоха изцяло на интересните въпроси на аудиторията, които вълнуваха не само младите, но и всички присъстващи на Националната среща. Господин Огнян Златев връчи сертификатите на всички участвали в срещата.

Следобедната среща бе завършена с предварително подготвените презентации на дейността на всеки клуб през изминалата учебна година. Нашият екип беше подготвил видео със снимки, представящи проектите ни, пътуването до Страсбург и честването на празници като Денят на езиците и Денят на Европа.

Цялостната среща ни зареди с много положителни емоции и оптимистични виждания за бъдещето. Благодарни сме за предоставената възможност и се надяваме да присъстваме на още много подобни срещи и запознанства с прекрасни хора. Вярваме, че можем да постигнем всичко стига да сме заедно.

Цветина Георгиева и Надежда Лукова 10 клас

Галерия към новината

pic11
pic12