През изминалата учебна година Цветина Георгиева и Ивана Петрова завоюваха първото място на изпита за определяне училището посланик на Европейския парламент, което да представлява България на Евроскола- специална сесия на Европейския парламент за училища посланици на институцията . ЧПГЧО „Челопеч“ трябваше да представи страната ни и на мен и още 19 мои съученици, младши посланици на Европейския парламент, ни бе предоставена възможността да посетим Страсбург и да се включим в Евроскола на 12 октомври. Наши ръководители бяха г-жа Арнаудова, старши посланик на нашата група и г-жа Динекова.

Евроскола събра заедно 600 ученици от Европейския съюз за ден в Европейския парламент в Страсбург, за да дискутираме проблемите в Европа и ЕС. Работихме в групи от по 100 ученика и програмата беше изпълнена с много разнообразни, интересни занимания при изключително точна и добра организация.

Денят на Евроскола започна малко напрегнато за нас, защото бяхме развълнувани от това, което ни предстои. Всеки говореше на различен език, но имахме един общ- английския и всички бяхме на едно място заради Европейския съюз.

В 10 часа бяхме в пленарната зала, заехме местата си, приветстваха ни. След това започна представянето на училищата. Ние бяхме представени от Цветина Георгиева от 10 „Б“ клас, а през това време на екраните в залата се виждаха снимки на забележителности от България и наши снимки по време на изпълнение на някои задачи по проекта „Училище посланик на Европейския парламент“. След това задавахме въпроси: за развитието на ЕС, за безопасността, за правата на човека, за корупцията, бъдещите възможности пред младите в бързо развиващия се технологичен свят, относно Брекзит и отделянето на Барселона. Имахма възможност да разговаряме с заместник-председателя на Парламента г-н Димитриос Пападимолис. Презентация на ЕП и на ЕС беше направена от страна на служителите и администрацията.

Най-забавно ми беше по време на обяда, когато се проведе „Евроигра“. Трябваше да формираме екипи от четирима от различни държави. В отбора ми бяхме две момчета и две момичета- швед, испанец, румънка и българка. Задачата ни беше да отговорим на 20 въпроса на различни, официални за ЕС езици. Към нас се присъедини още един отбор, поговорихме си, смяхме се и дойде време за сериозната част, когато щяхме да обсъждаме темите, по които се бяхме подготвили.

В 14 ч. заседавахме в работните си групи в заседателните зали на комисиите. Дискутирахме и обменяхме мнения относно европейските приоритети по предварително подготвените теми. Моята тема беше за развитието на ЕС и как той влияе на страните, които са извън съюза. С нас работиха ученички от Белгия. Чрез разговорите по темата забелязах, че всички са подготвени, както се бяхме подготвили и ние. Имахме добри идеи, които засягаха почти всички аспекти от развитието. Имаше по-големи ученици от нас, които се интересуват повече от мен отполитиката и се усещаше спокойствието и увереността, с която говореха.

16ч.- пленарно заседание, представяне на докладите на работните групи. Обобщаване на предложенията. Финал на играта „Евроигра“. Теодора Караджова беше в един от отборите с най-висок резултат. На всеки отбор беше зададен музикален въпрос, а отделно имаше въпроси за всички от обща култура. Тържествено обявиха денят за успешно приключил с химна на Европа и всички, които представяха училищата си излязоха със своето национално знаме и се събраха в центъра на заседателната зала.

Европа е моят дом, моето място. Европейският съюз има бъдеще- ние сме неговото бъдеще. Само след две години ще има евроизбори, вече ще сме пълнолетни и ние ще имаме правото да гласуваме. Сигурна съм, че ще го направим.

Дойде моментът, в който да ви разкажа малко повече за Европейската столица- Страсбург. Страсбург е град в Източна Франция. Той е седалище на няколко европейски институции, между които са: Съветът на Европа, Европейският парламент и Европейският омбудсман на Европейския съюз. Латинското име на града в Античността е Argentoratum или Argentina. Разположен е на левия бряг на река Рейн, близо до границата с Германия. Населението на града е 276 170 жители. Атмосферата ми повлия изключително емоционално, нещо във въздуха ме караше да се чувствам свободна, имах усещането, че се нося.

Когато видях величествената катедрала в центъра на града,останах без думи, почувствах се особено пред това грандиозно творение. „Нотр Дам дьо Страсбург“ е един от най-големите готически храмове в християнския свят, оцелели от Средновековието. Завършена през 1439 г., и нейната 142-метрова кула продължава да е най-високата катедрала, датираща от Средновековието. Впечатляващи са витражите, някои датиращи от ХІІ в., и астрономическият часовник от ХVІ в. Всеки ден точно в 12,31 ч. той слага началото на парад от страховити алегорични фигури, възпроизвеждащи Страстите Христови.

Нямаше как да пропуснем дегустацията на френско вино от Елзас. Опитахме прясноизпечените кроасани и топящите се в устата, сладки, френски макарони, които редувахме с глътка горещо, ароматно кафе.

Друга забележителност беше най-живописният квартал, наречен „Малката Франция“. Той е бил център на града през Средновековието. На покривите на повечето къщи има дървени колела, които се слагат с цел подпомагане гнезденето на щъркели в района. Това никак не е случайно, защото днес щъркелът е символ на Елзас.

Пожелавам на себе си да посетя отново Страсбург и да бъда винаги в течение със случващото се в Европейския съюз. Искам учителите ми да продължават да вярват в нас и да ни подкрепят, както до сега. Те са нашите вдъхновители. А съучениците ми нека бъдат здрави, целеустремени и вдъхновени, защото продължаваме с упоритата си работа по проекта.

Ето какво чувстват и мислят съучениците ми:

''Деня приключи, а аз бях изпълнена с емоции и решена да променя бъдещето си. Научих, че е много важно да общувам с хората за да променя нещата, които не харесвам."- Надежда Лукова 10А
„Определено научих някои нови неща от въпросника, който бяха приготвили за нас. Представата ми не се промени много, знаех че ЕС се занимава с важни неща в Европа, но не точно кои, сега знам повечето.“- Ралица Динева 10А клас

‚‚Цялостното пътуване и огромният албум от незабравими преживявания може да бъде описано най-точно с една дума- НЕПОВТОРИМО. Пожелавам на себе си и своите съученици още много такива пътешествия и приключения, весели моменти, запомнящи се събития, споделени мигове, щастие, любов и шеметни преживявания с близки и приятели.‘‘- Цветина Георгиева 10Б

‚‚Всички хукнахме да разгледаме и опознаем новите неща за нас, беше наистина вълнуващо и съм много благодарна, защото това преживяване сплоти и сближи всички нас.‘‘- Лилия Генкова 10А

“Според мен бъдещето на Европа е светло особено ако бъде поставено в ръцете на някои от участниците в Euroscola”-Теодора Караджова 10Б

„От това пътуване научих,че ЕС работи усилено във връзка с подобряването на живота в Европа и по света.“- Павел Димитров 10А клас

„Пътуването ни до Франция, участието в дискусиите в Европейския парламент, това беше уникално преживяване, което се случва веднъж в живота. Получихме тази невероятна възможност и мисля, че успяхме да се възползваме максимално от нея.“- Ивана Петрова 10А

„Още от първите ми минути там бях впечатлена от красотата на града. Около мен беше съчетана запазена, богата и високо ценена архитектура и модерни, съвременни и европейски умове. Казано накратко, чрез бързата ми разходка по път към хотела, усетих колко добре са свързани история и съвремие помежду си.“- Кристиана Кривиралчева 10Б

Благодаря за възможността да се докосна до света!

Ева Панкова 10 „А“ клас

Галерия към новината

pic1
pic2
pic3
pic4