През тази учебна година стартира пилотната за страната Програма за училища посланици на Европейския парламент. Програмата се реализира в три административни области: София-град, София област и област Перник. Бяха одобрени за участие 20 училища, сред които и ЧПГЧО „ЧEЛОПЕЧ“. След усилена работа през годината и сертифициране със статут на училище посланик на Европейския парламент, дойде и последното и най- тежко изпитание- изпит за определяне на училището посланик, което да посети Европейския парламент в рамките на програма „Евроскола“.

На 23.06.2017г. деветокласничките Цветина Георгиева и Ивана Петрова, ученички в ЧПГЧО “Челопеч”, извоюваха посещение в Европейския парламент в Страсбург, Франция за целия екип от 24 младши посланици на Европейския парламент след оспорвано състезание, в което взеха участие 19 училища посланици от София- град, София области и област Перник.

След усърдна работа и високо ниво на подготовка, под ръководството на госпожа Димитринка Арнаудова-старши посланик, двете момичета се явиха на писмен изпит в сградата на Информационното бюро на Европейския парламент в София. С бодра стъпка и бистри умове, Ивана и Цветина се бориха час и половина с листовете и приложиха на практика задълбочените си познания за Европейския съюз, неговото устройство, институции, Европейския парламент, награди на ЕП и не на последно място, десетгодишното членство на България в ЕС.

Преди началото на изпита, учениците от 19 училища от София, София-област и област Перник, сред които Национален учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура, гр. София, 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, гр. София и други водещи учебни заведения, бяха приветствани с добре дошли от председателя на Информационното бюро Теодор Стойчев, който пожела спорна и справедлива битка “и нека най-добрите победят.” Топката бе прехвърлена в ръцете на Петко Петков, който разясни регламента на състезанието и представи пред учениците журито, което наблюдава изпита през цялото време и в последствие провери предадените тестове.

Всяко училище бе представено от двама ученици от девети до единадесети клас. На всеки от представителите бе предоставен тест и бланка за попълване на верните отговори. Представителите на едно училище решаваха тестовете поотделно, но точките от двата теста се сумираха, за да доведат до крайния резултат. При равен резултат между училища трябваше да се проведе втори и дори трети кръг, ако се наложи.

Началото бе дадено и единственият звук, който се чуваше в голямата зала бе от пишещите химикалки. Макар и уверени в знанията си, двете представителки на ЧПГЧО “Челопеч” изпитаха леко притеснение, имайки предвид, че се изправят срещу едни от най-елитните училища в София, София-област и област Перник. 90 минути по-късно, журито се оттегли, за да провери изпитните листове. Бяхме изключително развълнувани и излизайки от залата изпитвахме смесени чувства. Не бяхме уверени, че сме дали най-доброто от себе си. От друга страна бяхме спокойни, че всичко вече е свършило.

Започна едно мъчително чакане, по време на което хиляди мисли минаха през умовете ни. Бяхме едновременно любопитни да разберем резултата, но в същото време притеснени от силната конкуренция. Притеснявахме се и заради това, че в нашите ръце беше и съдбата на всички останали, които ни чакаха с нетърпение в Челопеч. Ние представлявахме нашия екип и цялото училище.

След час чакане журито беше готово да съобщи окончателния резултат. До втори и дори трети кръг не беше нужно да се стига, защото имаше краен победител. “Борбата беше много оспорвана”- съобщи Петко Петков. Журито бе преценило, че ще награди с материали за ЕС училищата, заемащи второ и трето място, затова господин Стойчев, председател на Информационното бюро, започна да съобщава техните имена и училища. Първо на трето място, после на второ. След чуването на училището, което беше на второ място, се бяхме почти примирили с мисълта, че няма как да сме на челната позиция. Чувайки, обаче, името си, не можехме да повярваме. Предполагам сте имали чувството, че нещо ви се иска да се случи и затова си въобразявате, че се случва? Е, това не беше от тези случаи. Беше истинско, реално, не просто плод на мечтите и въображението ни. Пристъпвайки леко към журито и председателя му, в очите ни напираха сълзи от щастие. “Боже, успяхме!”- чух Ивана да казва. Бяхме на седмото небе, дори не можехме да осъзнаем какво ни се случи точно за няколко секунди, та ние отивахме в Страсбург.

Бяхме първи и единствени победители!

Две деветокласнички, които бяха и най-малките от всички, бяха победили всички 38 ученика от 19 явили се гимназии. Госпожа Арнаудова не можеше да скрие емоциите си и приемаше развълнувано поздравления от своите колеги и екипа на Европейския център. Бяхме горди от себе си; успяхме да постигнем това, за което бяхме дошли и да представим училището си не просто достойно, а безупречно. През октомври 24 младши посланици на Европейския парламент от Челопеч ще се докоснат до натовареното ежедневие на евродепутатите в Страсбург.

Цветина Георгиева - IX клас

Галерия към новината

pic111
pic112
pic113
pic114