За поредна година, в Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч” се проведе състезанието по креативно писане на английски език Bulgarian Creative Writing Competition. И тази година, както и предишните няколко, предизвикателството за създаване на уникален, интересен и креативен текст на английски език привлече вниманието на ентусиазираните, вдъхновени и творчески настроени ученици от осми до единадесети клас.

Състезанието се провежда в цяла България от 2011г., а гимназията в Челопеч и нейните представители вземат участие от четири години. Идеята на надпреварата е откриването на различни идеи, създаването на неповторими текстове и развиване на мисълта на учениците в една по-нестандартна посока. В рамките на един час, всеки състезател трябва да напише стихотворение, разказ или есе на избрана, между три предложени, тема. Някои от темите звучат наистина странно, но точно това е идеята- въображението на ученика да бъде подложено на изпитание. Текстовете биват проверявани от областна комисия, чиито членове са писатели, учители, англоговорящи и специалисти. Ако текстът на състезател отговаря на редица изисквания и критерии, като креативност, правопис, лексика, речников запас и смайващ ефект, то ученикът се класира на национално ниво, където творбата му бива оценявана от национална комисия. Най-добрите съчинения от всяка възрастова група биват поставени съответно на първо, второ и трето място, а авторите им- наградени.

Клубът по творческо писане на територията на училището спомага много за развиване мисълта на младите „писатели”, а фактът, че се обучават в чуждоезикова гимназия още повече допринася за невероятните им постижение в тази област.

За втора поредна година, Цветина Георгиева- ученичка в десети клас, успява да се класира на национално ниво. Постижението й е невероятно не само за нея, но и за ЧПГЧО „Челопеч”, защото тя е единствения състезател, класирал се за следващото ниво от цяла София- област. Със стихотворението си на тема „Оранжева патица, която обича парашутизма” (“An orange duck who loves parachuting”), тя бива поставена сред петнадесетте най-добри креативни съчинения в цяла България за 2018 година. Това е поредният пример, че ако има труд, ще има успехи.

creative-writing
tsveti

Цветина Георгиева Xб клас