Група ученици от ЧПГЧО „Челопеч” пътуваха до Италия по проекта Erasmus + „Healthy minds for happy lives”. Заедно със своите преподаватели г-ца Димитрова и г-жа Арнаудова, седем ученици имаха възможността да се докоснат не само до невероятната кухня, с която се славят италианците, но и до забележителните красоти на градовете Рим и Палестрина.

В рамките на една седмица, от 18.02 до 24.02, домакините посрещнаха своите гости от България, Словакия, Полша и Турция. Това бе последния ученически обмен в проекта, след тези в България и Словакия, защото той приключва през месец юни, тази година, затова учениците от Италия и техните учители се бяха постарали да направят престоя незабравим. Главната идея на заминаването бе обмяна на идеи, култура, увереност при разговаряне на английски език, но и по-съществената тема на посещението бе „Тормозът в училище и онлайн, киберпространството, езика на омразата и как да се справим ако попаднем в подобни ситуации”.

През тази една седмица, гостите посетиха училището на домакините, където бяха посрещнати още първия ден с невероятна и пищна програма, изпълнена с музика, песни и сценки, с които учениците от училището в Палестрина доказаха колко са талантливи, приветливи и гостоприемни. Бяха поканени специалисти, професори и значими хора, които запознаха гостите с различните програми, проекти, дейности и идеи, с които се занимават възпитаниците на италианското училище. Имаше невероятно изобилие и разнообразие от беседи и лекции, организирани не само от домакините, но и от гост-учителите. Учениците от Словакия, България, Полша и Турция имаха и невероятната възможност да посетят часовете на своите домакини. В рамките на един ден, гост-учениците и техните учители придобиха нови знания за град Палестрина, историята на Италия, религията на населението, обичаите и традициите им с посещението си на археологическия музей. Втората част от този ден бе посветена на изследователските умения на учениците, както и работата им в екип за справянето с “Играта на съкровища”, с което имаха мисията да обиколят град Палестрина и да намерят отговорите на поставените им въпроси. Първите три отбора, които бяха дали най-много верни отговори получиха награди, а денят бе завършен с посещение на кметството.

Може би най-забележителния и запомнящ се ден бе сряда, когато всички отпътуваха за Рим, защото какво е да си ходил в Италия, ако не си видял Колизеума!? Под ръководството на екскурзовод, участниците в проекта обикаляха цял ден из улиците на пълния с жиот и история Рим, като успяха да посетят Колизеума, базиликата „Свети Петър”, фонтан и площад „ди Треви”, Пантеона, Траяновата колона и много други невероятно красиви забележителности.
За да акцентират върху основната тема за справянето с тормоза, езика на омразата и киберпространството, последните два дни бяха посветени на създаване на плакати, провеждане на дебати и гледане на клипове по темата. Всяка гост-държава бе приготвила видео за омразата и тормоза в училище, както и презентация за изминалите събития, проведени по проекта.

Петъчната вечер бе най-трогателната, но и най-забавната от всички, защото учениците осъзнаха, че това са последните им мигове заедно, но въпреки това се смееха, пееха и танцуваха, показвайки радостта и благодарността си за това, което им се бе случило. В края на вечерта бяха връчени сертификати на всеки участник в проекта с искрените пожелания за едно дълготрайно приятелство и недалечно виждане в бъдещето.

Макар и рано на следващата сутрин, учениците от ЧПГЧО „Челопеч” отпътуваха обратно за България, носейки в сърцата си спомена от преживяното, топлината от почувстваното и красотата от видяното.

pelss-italy-6
pelss-italy-5
pelss-italy-4
pelss-italy-3
pelss-italy-2
pelss-italy-1

Цветина Георгиева X клас