В периода 28-30 май, 2018 година в Зонгулдак, Турция се проведе последната международна среща от проекта “Healthy Minds for Happy Minds” по програма Еразъм + (Ключова дейност 2, училищно образование).

Частна профилирана гимназия с чужноезиково обучение „Челопеч“ беше представена от Николай Кръстев, Анастасия Димитрова и Милчо Мирянов.

Целта на тази последна среща беше координаторите от страните-партньори, а именно Турция, Полша, Словакия, Италия и България, да направят анализ на приключилите дейности, да дискутират постигнатите резултати през изнималите две години, както и да подготвят финалния отчет на проекта.

В допълнение на упоритата работа, участниците в срещата имаха възможността да се насладят на богата социална програма, подготвена с много внимание и грижа от страна на домакините. Естествено, срещата започна с посрещане на международната група от учители в училището-партньор в град Зонгулдак. Всички ученици по класове бяха подготвили „Панаир на науките“ като представиха свои проекти изготвени през изминалата учебна година в часовете по химия, биология, физика, география и т.н. Чрез тази инициатива, училището участва традиционно в съревнование с училищата от цяла Турция и учениците се стремят да представят училището си и да завоюват голямата награда.

В програмата при визитата в Зонгулдак бяха включени посещенията на още две интересни училища. Тъй като основното мото на проекта е популяризирането и подобряването на менталното здраве, участниците имаха възможността да посетят училище за деца със специални образователни потребности. Всички бяха топло посрещнати и приятно изненадани от милите подаръци, изработени с голямо внимание и грижа от децата, които посещават това училище. Освен това, незабравим спомен за всички гости от страните-партньори остана срещата, танците и огромните усмивки на децата.

Друго училище, което провокира интереса беше училище, посещавано от деца с висока степен на интелигентност. Турското правителство се старае да инвестира в създаването на подобни училища във всяко населено място из страната.

Естествено всички хубави неща имат своя край! През изминалите две години, ученици и учители от ЧПГЧО „Челопеч“ имаха възможността да преживеят незабравими срещи, да създадат приятелства, да се потопят в нова култура и език, да опознаят себе си и да обърнат повече внимание на менталното си здраве. И за финал остава надеждата, че разказите ще продъжат да носят спомените за прекрасните и споделени мигове: "Пътуването - оставя те безмълвен, след това те превръща в разказвач"

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“

pic1
pic2
pic3