Последната седмица на месец март, ученици и учители от Полша, Гърция, Румъния и България, се впуснаха в поредното вълнуващо приключение по проекта Erasmus +: “Maths is all around”, в търсене на нови приятелства, знания и най-вече математиката в заобикалящия ни свят. Началото на изпълнената с усмивки седмица започна с пристигането на групите от Полша, Румъния и Гърция в България, а ЧПГЧО “Челопеч” имаше отговорната задача да бъде техен домакин.

 

Първият ден /понеделник/ започна с приветстване на групите в училището, последвано от опознавателни игри за разтопяване на леда, представяне на химични експерименти, свързвайки математиката с химията и презентация, чрез която нашите гости да научат малко повече за България. Потопихме се в света на физиката и сами създадохме нашите 3D холограми, а след това започна и математическото състезание. Всяка държава трябваше да премине през различни математически предизвикателства, а тази, която успее да реши всички задачи, намери отговорите с помощта на логиката и се справи най – бързо, печели. Победители бяха учениците от Полша, второто място отиде за отбора на България, а третото – при групата от Румъния. В късния следобед се проведе и среща с представители на Дънди Прешъс Метълс Челопеч, които по интересен начин разказаха за компанията и дейността ѝ.

Вторият ден /вторник/ от нашето приключение ни отведе в София. Разпределени по групи с хора от всички държави, получихме работни листове с въпроси, чиито отговори се криеха из културните и исторически паметници и сгради в центъра. По този по-нестандартен и иновативен начин нашите гости успяха да опознаят столицата ни под формата на игра. Останаха впечатлени, че не просто научиха за нея и нейните забележителности, а имаха възможността да се разходят свободно по улиците ѝ, да се докоснат до духа и атмосферата ѝ, запазвайки за себе си лични впечатления и най-интересните факти.

Третият ден /сряда/ ни открива в село Чавдар, където първо посетихме Община Чавдар, а след това и пекарна “Прованс”. С голям ентусиазъм всички сложиха престилките и се захванаха да месят хляб, а всяка държава сподели някоя и друга тайна от собствената си традиционна кухня. Следващите занимания се проведоха във фолклорния център на Чавдар, където освен, че учителите и учениците от другите държави научиха повече за българските традиции и обичаи, откриха и ролята на математиката в българската шевица. Последва друга игра, в която разпределени по групи, получихме задача да изработим кукли-мартеници с материали, които трябваше да закупим. Разполагайки с определена сума пари, внимателно преценихме кои материали ще са необходими и колко ще ни струват, включвайки към сумата наема и работната ръка, разбира се, а след това стратегически измислихме и рекламата на куклите, която да ни донесе най-много продажби. Чрез тази игра за предприемачество беше представена и математиката в нашето ежедневие. Топлия следобед прекарахме в комплекс “Св. Петка”, забавлявайки се с всички атракции там. Вече много по-близки и задружни, не искахме деня да свършва.

В четвъртък отново се срещаме в училището, където на представителите на всяка държава беше поставена задача да изработят карти, обвързващи математиката със страната им, а накрая всички карти да се превърнат в една завършена настолна игра, олицетворяваща проекта. Групите имаха възможността да посетят и Община Челопеч, където се насладиха на кратък филм, представящ развитието, дейностите и напредъка на селото. По обяд всички заедно тръгнахме към Панагюрище, където отново с помощта на работни листове се докоснахме до исторически събития, старите възрожденски къщи и Панагюрското златно съкровище, което изуми нашите нови приятели с изяществото си и прецизната си изработка.

Бързо и неусетно дойде и последният ден и за съжаление беше време да се разделим. Сутринта се проведе церемония по връчване на сертификатите от проекта. Преживяхме пъстра, вълнуваща и усмихната седмица заедно. Макар и малко тъжни, че трябва да се разделим, все пак бяхме щастливи, че цялото това приключение се беше случило точно на нас. Мили спомени, топли усмивки, хубави моменти. Разделихме се, а вече нямахме търпение да се видим отново…

Кристиана Белова, XII“А“ клас