На 2 юни 2012 год. ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО ЗАСТРАХОВАНЕ И ФИНАНСИ В ГР. СОФИЯ беше домакин на полуфинала на Националното състезание по английски език, организирано International House Sofia и Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Състезанието се провежда с подкрепата на световната организация INTERNATIONAL HOUSE, една от най-големите и с най-дълга история групи от езикови училища и школи в Европа. Обучението в България обединява ученици на сходна възраст и равнище на владеене на езика и се провежда от квалифицирани британски преподаватели, които имат изключителен опит в обучението на деца, тийнейджъри и възрастни по цял свят.

Учениците, класирали се до полуфинал, се бориха в групи по четири отбора, като от името на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“ в състезанието участва отборът на X“А“ клас, Николета Панджерова, Стойо Тетевенски и Борис Гърков, които спечелиха предишния кръг, доказвайки за пореден път задълбочените си познания по английски език, както и богатата си обща култура в различни научни области.
 


Съучениците ни попаднаха в групата на софийските училища, като техни съперници на полуфинала бяха състезатели от ПЧАГ “Уилям Шекспир”, 31 СУЧЕМ-София, 105 СОУ „Ат. Далчев“, съответно победители в предходните кръгове на своите групи. Въпреки сериозното конкуренция Николета, Стойо и Борис се справиха чудесно и безапелационно спечелиха състезанието.

По регламент първият кръг на състезанието включваше индивидуални въпроси към всички участващи, а във втория акцентът беше поставен върху отборната игра. На всеки отбор бяха задавани въпроси с различна трудност и на различни теми (история, география, земетресения, философия, изкуство и др.). В последния мултимедиен кръг, учениците трябваше да познават езици, известни личности с обърнати лица, отрязани фрагменти от филми и песни. Освен че победи противниковите отбори, нашият отбор, състезаващ се под името “Teenacious” (Заиграване с думите “teen” – тийнейджър и “tenacious” – здрав), постави и най-високия резултат за деня – 46 точки, доказвайки че са достойни претенденти за победата на финала, който ще се състои на 16-и юни в същата сграда.

Да пожелаем успех на отбора!

Христо Серафимов – XI„Б“ клас