НА УЧИЛИЩЕ В БРИСТЪЛ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

От 2-и до 8-и септември аз (Стойо Тетевенски) и моите съученици Николета Панджерова и Борис Гърков имахме възможността да прекараме една седмица в Бристъл, Обединеното кралство, като част от International house, световна мрежа от училища за изучаване на английски език за възрастни. Обучителният курс беше нашата награда по повод първото място на Националното състезание по английски език на IH София и Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на фирмата спонсор на училището-Челопеч Майнинг ЕАД, които поеха пътуването и пребиваването ни в Бристъл.

По време на престоя си бяхме настанени в т.нар. host family (приемно семейство), а учебните занятия продължаваха между 9 и 12:30 ч. всеки ден. В часовете научихме доста лексика, но освен това по традиция се набляга на всички основни умения – слушане, четене, говорене, писане и граматика.
 


Имахме доста свободно време след часовете, което успяхме да оползотворим благодарение на перфектната информираност и туристическа инфраструктура на Англия. В понеделник прекарахме почти целия ден в Бристълския градски музей и галерия. В огромния паметник на изкуството се намират внушителни колекции експонати от Древен Египет през ценни минерали и препарирани животни до картинната галерия на последния етаж и изложбите от порцелан и сребро.

Във вторник пък посетихме Зоологическата градина – истинско животинско царство с безброй дейности, достъпни за хората – в това число влизане при самите животни като фламинго, прилепи и истинска къща, обитавана от стотици плъхове. Градината впечатлява с грижата си за животните, зеленината и множеството занимания за деца и възрастни.
 


До четвъртък посетихме огромния Висящ мост на Клифтън, най-старите църкви Сейнт Джеймс и Сейнт Мери Редклиф (и двете на повече от 800 г.), както и центъра на Бристъл с Милениум Скуеър, Бристълската катедрала, Куийн Скуеър, Колидж Грийн и пр.

В петък решихме да прекараме деня си в Бат – един от най-известните туристически центрове в цяла Великобритания, намиращ се под закрилата на ЮНЕСКО. Успяхме да посетим всички главни забележителности на града, част от официалната туристическа обиколка – Абатството на Бат, Римските бани (I в.), дома на първия австралийски губернатор, река Ейвън с моста Pulteney Bridge, застроен с магазини и жилищните ансамбли Royal Crescent и King’s Circus.
През седмицата имахме и други интересни случки – опитахме различни традиционни британски ястия, сготвихме таратор за нашата домакиня (който тя много хареса заради ниската калоричност) и се запознахме с изключително много забавни хора от Швеция, Италия, Южна Корея, Испания, Франция, Германия и др., с които ще продължим да комуникираме в бъдеще.

Като цяло прекарахме една изключителна седмица, в която успяхме да упражним и развием познанията си по английски език, да се докоснем до традициите на Англия и начина на живот на британците, да посетим различни и интересни забележителности в Бристъл и Бат, и да намерим нови приятели от целия свят.
 
Стойо Тетевенски