Как разбрахте за квалификационния курс?
- За конкретния квалификационен курс разбрах от интернет. След като спечелихме проекта от Еразъм+ трябваше да намерим информация за съответните квалификационни курсове и след коснултация със специалисти в областта на предлагане на такива квалификационни курсове, и подбор и анализ на това, което се предлага във Великобритания попаднах на Lake School of English in Oxford.

Как протече?
- В продължение на две седмици работихме в много малка група като сутрешните сесии на курса бяха посветени на английски език, като втори чужд език, а следобедните сесии бяха посветени на методологията на преподаване на английски и на общообразователни предмети на английски език, като в следобедните часове бяхме разделени според нивото и според вида на училището, в което преподаваме, тоест аз бях в група с преподаватели, които работят в средно училище. Сесиите бяха много приятни, интерактивни, работхме с материали, разработени от нашите преподаватели, тоест ние за първи път работихме с конкретни упражнения, техники, като имахме възможност да дискутираме нивото на трудност, адекватността на упражненията за съответните възрастови групи, дали са подходящи за часовете, дали са подходящи съответно за общообразователните предмети, които преподаваме, по какъв начин бихме могли да ги интегрираме и т.н.

Практика ли са подобни курсове във Великобритания?
- Да! Много образователни центрове предлагат квалификационни курсове за преподаватели, но от там идва и трудността да подберем тези центрове, които предлагат наистина високо качество на предлаганите образователни услуги, и затова съм изключително доволна, че успях да попадна на този езиков център в Оксфорд, който е с изключително висока атестация от Британския съвет. Тогава, когато идбираме курс във Великобритания специално бихме могли да се доверим на атестацията, която ежегодно се провежда от страна на Британския съвет по 15 пункта за качество и всеки курс съответно трябва да приложи каква е оценката за съответната година на образователната институция, дадена му от Британския съвет, така че това много ми помогна да подбера правилния курс от многото предлагани в цяла Великобритания.
 


С какво Ви беше най-полезен?
- Практическата страна на курса, възможността да работим с материали, които всъщност липсват в методическата работа на българския учител, тъй като ние можем да разполагаме с много добра текстова база и научна литература, но на българското училище му липсва разработена методология за прилагане на съвременните методи и изисквания за развиване на умения за по-добро и по-адекватно адаптиране на материала към нуждите на ученика и всъщност тези знания да бъдат не само с цел повишаване на общата култура, а и по-добри умения на ученика.

Какво Ви впечатли най-много в процеса на обучение?
- Позитивността на преподавателите и желанието им непрекъснато да чуят нашето мнение. Тоест поведението им като част от екипа, а не като хора, които са носители на езика и оттам насетне носители на едно по-добро самочувствие за ползването на езика. Напротив, през цялото време те искаха да чуят нас, да се позоват на нашия опит, за да могат да обменят информация с нас, изключително позитивното отношение от страна на ръководството на Lake School, които през цялото време се интересуваха дали ние получаваме това, за което сме отишли – необходимото високо ниво на подготовка, което за мен първо беше изненада, второ създаде една много приятна комуникация.

Какво е мнението Ви за преподавателите във Великобритания?
- В допълнение, преподавателите в училището са не само обучители на учители, но те преподават и английски език на ученици от цял свят на различни нива и освен това една от преподавателките ни е и специалист, който подготвя и съответно атестира преподаватели по английски език, които се готвят за полагане на изпит за получаване на CELTA сертификат, което означава че тази преподавателка наистина е на много високо ниво, защото този сертификат се издава от University of Cambridge и всъщност това е сертификат, който удостоверява правото на един учител да преподава английски език в световен мащаб.
 


Какво от наученото ще приложите в работата си със своите ученици?
- Надявам се, че доста от нещата, които отработихме там в даден момент ще мога да ги приложа. Практическите умения, различните техники на усвояване на материала, работа с различни типове интелиигентност и съответно упражнения, които са адаптирани, за да бъдат интересни на хора с по-различен начин на възприемане на информацията.

Каква е следващата стъпка от проекта?
- Следващата стъпка е реализиране на наученото и по-нататъшно подобряване на качеството на работа и съответно стремеж към продължаване на обучението. На следващ етап ще бъдем обучени и ще имаме възможност да посетим курсове, които са свързани с използването на информационни технологии, използвани в съвременната класна стая.

Какви места и забележителности посетихте по време на престоя си?
- По време на престоя си, освен Оксфорд, емблематично място, успях да посетя и двореца Бленъм, родното място на Уинстън Чърчил, изключително добре запазен и функциониращ замък, в момента собственост на дванадесетия дюк. Освен това имах възможността да посетя Лондон. Изключително съм щастлива, че успях да видя инсталацията, посветена на 100-годишнината от започването на Първата световна война, която беше открита на 11 ноември и която всъщност символизираше жертвите на Великобритания в Първата световна война - над 100 хиляди мака, изобразяващи една река от кръв.

Споделете впечатлението си от кухнята? Любимо ястие?
- Имах удоволствието да живея в семейство, което не предлага традиционна английска кухня, така че този път не успях да си избера любимо типично английско ястие, а залагах на международната кухня.
 


Имаше ли нещо, което Ви липсваше в Англия?
- Хубавото, слънчево време.

Какви хора срещнахте в Англия?
- Много интересни. В курса имаше двама нигериици, учители, мъж и жена. За мен беше изключително интересно да общувам с тях, освен англичаните, разбира се, и испанците, които бяха по това време в училището. За мен срещата и запознанството с нигерийците беше бонус към цялостното преживяване. Изключително съм щастлива от това ново запознанство и приятелство.

Различни ли са от нас – българите?
- Да, със сигурност. Това, което за пореден път ми прави впечатление е колко по-ориентирани са към здравословния начин на живот. Много по-малко хора пушат и много по-голям процент от хората карат колело. Те се придвижват по този начин не само заради допълнителното физическо натоварване, а и за удобство, но със сигурност колелото е неизменна част от ежедневието на средностатистическия англичанин, независимо от климатичните условия.

Бихте ли живяла в Англия?
- Със сигурност. Аз съм космополит, така че бих се чувствала навсякъде добре, ако около мен са хората, на които държа. Това е също много важно. При всяко едно такова пътуване, при всеки един такъв опит човек има нужда да сподели това, което е научил и тогава, когато има с кого да го сподели наученото наистина придобива смисъл.
 


Довършете изречението: „Този курс беше полезен, защото...“
- ...защото отново имах възможността да предизвикам себе си, отново имах възможността да се запозная с интересни хора, отново разбрах, че независимо от това колко знаеш, винаги има какво още да научиш.