На 16, 17 и 18 октомври в град Варна се проведе XIV Национално състезание по природни науки и екология. Участниците трябваше да изработят, представят и защитят проект по избрана от тях тема от проблематиката на културно-образователната област „Природни науки и екология”.

Състезанието се проведе в два кръга. В І-и кръг състезателите представиха разработения от тях цялостен проект на постерна сесия (изложба), а във ІІ кръг го защитиха публично с презентация, като участниците бяха разделени в две възрастови групи: V–VІІІ клас и ІХ–ХІІ клас.
 


По традиция в състезанието участват голям брой отбори от цялата страна, а област София тази година беше представена от два отбора на ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”, ръководени от г-жа Камелия Савова, учител по биология и химия и ръководител на клуба по екология "Rebirth" и от г-жа Илонка Ценкова, ст. експерт по ПНЕ в РИО София-регион.

Таня Червенкова и Ивелина Харалампиева от 12б клас се представиха отлично с проекта си на тема „Хидравлични системи”, завоюваха трето място в общото класиране и бяха оценени с отлични оценки (5.75), които са пълноправни кандидатстудентски оценки за прием във ВУЗ в България.
 


Диляна Минкина от 12а клас и Димитринка Ненчова от 12б клас представиха проекта си „Фактори, влияещи растителния растеж”, също се представиха достойно и извоюваха много добра кандидатстудентска оценка (5.25).

Момичетата и техните ръководители обмениха оригинални идеи с другите участници. Те си тръгнаха от морската столица с медали, грамоти и други награди, а също и с незабравими емоции, вълнуващи преживявания и нови приятелства.
ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ“