От 8 до 10 ноември в град Девин се проведе петото поредно издание на състезанието по чужди езици, речеви и комуникативни умения „Аз мога- тук и сега”, в което взеха участие общо 69 преподаватели и 256 ученици от 7 до 12 клас от градове и села в цяла България. Участниците бяха разделени в три възрастови групи- 7-8 клас, 9-10 клас и 11-12 клас и тестваха знанията и уменията си по английски език.

 

„Аз мога тук и сега” е единение от съмишленици, работещи в полза на и за деца, юноши, младежи и преподаватели в/от средното образование. Екипът на „Аз мога- тук и сега”, заедно с Американския университет в България, организира за пета поредна година едноименното състезание. То е разделено на три кръга. В първият „Изрази себе си в есе” учениците трябва да напишат кратко есе на една от две предложени теми, като дължината на есето се определя от възрастовата категория, в която се състезават. Във вторият етап „Провери знанията си”, участниците решават тест, за да тестват компетентността си при четене и писане с разбиране,като трудността и броят на въпросите в теста отново зависи от възрастта на участника. След приключването на двата кръга и обобщаването на резултатите от тях, журито излъчва Топ 15- учениците с най-голям брой точки от първите два етапа на състезанието, които да продължат в трети кръг- „Диалог”, в който имат възможност да покажат речевите си умения и доброто владеене на английски език в пет кратки разговора с представители на журито.

В тазгодишното издание сред участниците беше и Цветина Георгиева, ученичка от Частна профилирана гимназия с чуждоезиково обучение „Челопеч”, която успя да извоюва трето място в нейната категория, като се състезава с още 72 ученици от 11 и 12 клас. Тя успешно преодоля първите два етапа от състезанието и, класирайки се в ТОП 15, взе участие в третия кръг, след който стана ясно окончателното класиране. Победителите получиха грамоти, плакет и предметни награди от Американския университет, а останалите участници- предизвикателство, незабравим уикенд и нови приятелства.

ЧПГЧО „ЧЕЛОПЕЧ”